Angst

Angst er skræmmende, og kun de som har prøvet det – eller lever med det – kan fortælle, hvor ubehageligt det er.

Angst er en meget ubehagelig eftervirkning ved ulykker, vold og overfald, overgreb – også seksuelle overgreb.

Angst giver uro i kroppen. Angst giver hjertebanken, åndenød, tankemylder, søvnløshed, lyst til at løbe væk og komme i sikkerhed. Angst er tab af kontrol, som du oplevede, dengang, det voldsomme skete. Du mistede kontrollen. I terapien skal du have kontrollen tilbage. Det får du hos mig når vi 1) styrker dine kropslige færdigheder til at rumme ubehag og 2) sammen undersøger den spænding og fastlåsthed i vævet, som fastholder ubehaget.

Når jeg arbejder med angst, er din sikkerhed i centrum. Hvis rummet er usikkert, vil angsten fylde. Hvis afstanden mellem dig og mig er usikker, vil angsten fylde. Derfor skal vi først sikre rummet og derpå sikre afstanden mellem os, så dit system falder til ro.

Sikring af rummet er en del af behandlingen. Den manuelle kropsbehandling begynder først, når vi er enige. Når du gennem den indledende træning har fået færdighederne til selvregulering. Når du ved, at du er i kontrol.

Ved at mærke kroppens signaler på sikkerhed, rolig vejrtrækning, rolig mave og brystkasse, får du kontrollen tilbage. Din sikkerhed er, at der ikke sker noget i behandlingsrummet, som du ikke først har tilladt. Du har tidligere oplevet kontroltab. Nu får du kontrollen tilbage.

Når du er blevet fortrolig med dine kropsreaktioner og påny mestrer at regulere din uro, bliver angsten mindre, og så kan du igen vende tilbage til livet sammen med andre.